HIDEGEN HENGERELT TERMÉKEK


HIDEGHENGERLÉS

Hideghengerléskor az acélt az újrakristályosodási hőmérséklet alatti hőmérsékleten alakítják. < Trekrisztallizáció

T / Tolv < 0,3

Napjainkban lemezhengerlés esetén egyre elterjedtebbek a kombinált hengersorok, ahol több műveletet végeznek egy berendezésen pl.: pácolás + hideghengerlés

ALAPANYAG

A szélesszalagok hideghengerlése a következő séma szerint történik:

 • melegtekercs előkészítése hideghengerléshez ▸ pácolás
 • hideghengerlés ▸ egyállványos reverzáló soron ▸ többállványos (tandem) soron
 • hőkezelés ▸ harangkemencében ▸ áthúzó hőkezelő kemencében
 • dresszírozás
 • kikészítés

Meleghengerműben továbbhengerlésre előállított acél. Alapanyag sajtolásra, kis- és közepes mértékű mélyhúzásra, illetve különlegesen mélyhúzható és összetett megmunkálásra alkalmas. A hideghengerműi melegen hengerelt lágyacél alapanyag csévélési hőmérsékletét a hideghengerműi hőkezelés technológiája határozza meg. Lágyacélok harangkemencei hőkezelése esetén a csévélési hőmérséklet alacsony 550-600°C a hőkezeléskori kristálycsirát képező AlN kiválások csökkentése miatt. Így kapjuk a betét lépcsőzetes, lassú felhevítésekor a kristálycsírákat képező AlN kiválások szabályozásával a 2:1 arányú nyújtottságú un. palacsintaszövetet és az alacsony folyáshatárt.

A hidegen hengerelt kis karbontartalmú acélok hidegalakításra szélesszalagok szabványa az EN 10130, a maximum 600 mm széles szalagokra az EN 10139 szabvány vonatkozik.
A jól alakítható lágyacélok kis karbontartalmú, ferrites acélok. A DC03-DC06 minőségek az (r) – képlékeny alakváltozási viszonyszámmal és az (n) keményedési kitevővel is jellemeztek. A DC06 minőség Ti mikroötvözött vákuumozott minőség. Az acélban lévő nitrogént a Ti leköti és így a titánnitridek a méretük miatt már nem képesek a diszlokációk kitágult részébe diffundálni és nem okoznak öregedést.

A lágy, jól alakítható minőségeknél a nagy keményedőképességet (n-érték) és síkbeli anizotrópiát (r-érték) követelték meg. A folyáshatárt növelő és az alakíthatóságot csökkentő intersticiósan oldott elemek mennyiségét (C, N) vákuumozással, dekarbonizációs izzítással, erős nitrid- és karbidképző elemek (Ti, Nb, B) mikroötvözésével csökkentik.

A hidegen hengerelt széles szalagok mérettűrését a EN 10131, a maximum 600 mm széles szalagok utánhengerelt minőségeit az EN 10139, a mérettűréseket az EN 10140 szabvány írja elő. Az utánhengerelt alapanyag apró alkatrészekre vonatkozik, melynek a felhasználója a bútoripar és az építőipar. Az utánhengerlés szakítószilárdsággal jellemzett felkeményítés.

ACÉLMINŐSÉG

 • utánhengerelt acélok
 • keményre hengerelt acélok
 • mikroötvözött acélok (max 380 N/mm2)
 • lágyacélok (DC 01, DC 03 és más szabványok analóg minõségei)
 • ötvözetlen és ötvözött elektrotechnikai acélok (0,50–1,00 mm-ig)
 • szerkezeti acélok (St 37-2G, St 37-3G és más szabványok analóg minõségei)

SZALAGHENGERLÉS

A hengerlés lényegében egy folyamatossá tett nyújtókovácsolás, amikor a nyújtandó darabot két henger között átvezetjük. Ilyenkor a munkadarab méretei változnak, mégpedig a magassági mérete csökken, szélessége kis mértékben-, hosszúsága nagymértékben nő.

Az alakítás általában többhengeres hengerállványon történik. Minél kisebb a késztermék mérete, annál több a hengerlési fokozatok száma. További alakításnál (pl. mélyhúzás) a terméket újrakristályosító lágyítással kezelik.

A pácolt tekercseket ezt követően készméretre hengerlik a három quartó irányváltó hengerállvány egyikén.

HŐKEZELÉS

Az acél eredeti tulajdonságok visszaállítása érdekében hőkezelés (lágyítás) beiktatására van szükség. A hőkezelés 75 darab egyoszlopos harangkemence álláson történik. Az alkalmazott védőgáz 5% hidrogén és 95% nitrogén összetételű HNX védőgáz. A gyártandó minőségtől függően 620-700 °C-ig fűtik fel a harangkemencét, 12-20 óra hőntartás után lassan hűtik le a tekercset. A betét bontása 80-90 °C elérése után történik. Újrakristályosító izzítás után az acél kilágyul, a hidegalakítás következményei eltűnnek, a mechanikai, technológiai tulajdonságok ugyanis elérik a hidegalakítás előtti értékeket.

DRESSZÍROZÁS

A következő művelet a dresszírozás. Az 1700-as quartó dresszírozó hengerállvány rendeltetése a hidegen hengerelt, hőkezelt széles szalagok 0,5-2,0 % -kal történő alakítása. A dresszírozás célja a szakítódiagramban jelentkező folyási szakasz megszüntetése, a tovább feldolgozás folyamán keletkező folyási vonalak elkerülése, jó mechanikai tulajdonságok beállítása, az igényektől függő fényes vagy matt szalagfelület létrehozása, továbbá a jó síkkifekvésű szalag biztosítása.

DARABOLÁS

a tekercset megfelelő hosszúságú táblalemezekké darabolják le. Az 1550-es darabolósoron előállítható vágható vastagság: 0,40-2,50 mm; vágható szélesség: 550-1540 mm; vágható hossz: 500-3200 mm.

A hasító berendezéseken történik a különböző típusú szalagok – a vevő által kért méretre – hasítása, tömegképzése, a keskeny és széles, álló és fektetett szalagok gyártása. A hasítható vastagság: 0,40 -4,00 mm, a szélesség: 19-1540 mm.

EGYENGETÉS

A húzva-egyengetősor 0,40-1,25 x 500-1520 mm méretű tekercsek húzva-hajlítva történő egyengetésére szolgál, illetve biztosítja a lemezszalag szélezését és olajozását. A gépsor feladata a lemez síkkifekvési tulajdonságainak javítása.

Kikészítés, egyengetés, húzvaegyengetés

A hidegen hengerelt szalagok kikészítése:

 • –  darabolással – táblalemez – kötegképzés,
 • –  szélezett szélestekercs – elsősorban felületbevonásra,
 • –  hasított tekercs.A kikészített termékeket korrózióvédő csomagolással látják el. A csomagolásnak a szállítás közbeni sérülésektől is védelmet kell nyújtani.
  A darabolósoron (12.21.ábra) a dresszírozott hidegtekercset szélezik, táblalemezt darabolnak keresztvágással, a rakásolás felület és méret szerinti osztályozás is. A felület szerinti osztályozást vizuális vagy műszeres felületellenőrzés alapján végzik. Korszerű hideghengerművekben, ahol a szabályozottak a technológiai folyamatok a felületi végellenőrzés már csak eseti.

A 12.22.ábra hasítósort mutat be, ahol szélesszalagból állítanak elő hasított keskenyszalagot. A maximum 500 mm széles szalagok hideghengerlését végző keskenyszalag hideghengerművek is hasított szalagot dolgoznak fel.

A 12.23. ábra húzva hajlítva egyengető sort görgős egyengető részét mutat be. A húzóerőt a dresszírozásnál részletesen tárgyalt S-görgők biztosítják. A sor feladata, hogy a lemezben maradó belső feszültségeket és az abból eredő deformációs hibákat minimálisra csökkentse, vagy megszüntesse.

KIKÉSZÍTÉS

A kikészítés során a megrendelő igényeit kielégítően dolgozzák fel a tekercseket. Kikészítés közben végminősítik, felületvédelemmel láthatják el, majd csomagolják a készterméket.

A legyártott készárut a szállítási, raktározási üzembe juttatják, ahonnan végül a vevőhöz kerül.

Hosszú acél termékek:
Acél csőgyártás
Acél rúdhúzás
Acél dróthúzás

Széles acél termékek:
Acél lemezek
Acél szalagok

A hideghengermű sokfajta hidegen hengerelt acélterméket állít elő:
tekercs
− hasított tekercs
− táblalemez
− pácolt tekercs
− pácolt hasított tekercs
− pácolt táblalemez

ISD Dunaferr